Atalık Tohumlar Taşkışla'da Açıyor!


Çevre ve ekolojiyle ilgilenenler bilirler atalık tohumun ne olduğunu ve hayatımız için önemini. Nesilden nesile aktarılan, bulunduğu coğrafyanın iklimine göre kodlanmış, bölgesine özgü olduğu kadar gittiği bölgeye de uyum sağlayabilen doğal tohumlardır onlar. Başka tohumlarla melezlenen ve mevsimine bakılmaksızın meyve sebze verebilen, kusursuz olma kaygısıyla laboratuvar ortamında üretilen hibrit tohumlardan farklıdır atalık tohumlar...
 
Ben bu kavramlar arasındaki farkı ve ekolojik yaşama dair bir çok yararlı bilgiyi geçen hafta katıldığım, Buğday Derneği'nin İTÜ Taşkışla Kampüsünde düzenlediği Tohumlar Kampüse etkinliğinde öğrendim.
Ekolojik yaşama katkı sağlayan projeleriyle tanınan Buğday Derneği, Tohumlar Kampüse projesiyle kent bahçeciliğini yayma çalışmalarını devlet üniversitelerindeki pilot uygulamalarıyla hayata geçiriyor.

Tohumlar Kampüse Proje Koordinatörü Hakan Gönül şimdiye kadar 20'den fazla üniversitenin kampüsünü atalık tohumlara açmak için aday olduğunu belirtiyor. Buğday Derneği'nin Tohumları için seçilen üniversiteler arasında bu yıl Çukurova ve Mersin Üniversitesi, İTÜ Taşkışla ve ODTÜ yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta İTÜ Taşkışla'da ekolojik yaşamı daha yakından tanımak isteyen gençlerin katılımıyla gerçekleşen etkinliğin ilk günü teorik eğitimler, ikinci günü ise toprak tohum döngüsünün anlatıldığı uygulamalı, bir hayli öğretici ve keyifli eğitimlerle gerçekleşti. Gerekli tüm ekipmanların Buğday Derneği tarafından sağlandığı tohumlar kampüse eğitiminde toprağın işleniş tekniklerinden atalık tohumların önemine, kompost yapımından, güvenilir gıdaya kadar pek çok konu ele alındı.
Gün boyunca katılımcılar tarafından elbirliğiyle yapılan yükseltilmiş tohum yatakları çapalandı, yabani otlarından arındırıldı, verimli toprak karışımıyla dolduruldu ve Kaz Dağlarından gelen atalık börülce, süt mısırı, pembe domates, biber, kabak tohumları bu yataklara özelliklerine ve kardeş bitki olmalarına dikkat edilerek ekildi. Son olarak can suyu verilen tohumlar şuan toprağa hayat vermekle meşguller.


Eğitim sonrası hissettiğim huzur ve kişisel tatmin uzun süredir hissetmediğim boyuttaydı. Doğaya yakın olmanın ve ona karışmanın ne büyük bir ihtiyaç olduğunu anlamam bakımından bu etkinlik benim için çok anlamlıydı o sebeple bu yazıyı kaleme almak istedim. Buğday derneğinin herkese açık pek çok projesi var, hayatın amacını yeniden sorgulatacak bu etkinliklere bir yerinden bulaşmanız gönülden tavsiyedir... Ayrıntılı bilgi için: www.bugday.org

Atalık tohum ekenleriniz bol olsun!